Khaled pjækkede et halvt år:

Cirkus, dans og skoleskift reddede mig

Khaled Mohamad fra Gellerupparken er kommet på ret kurs efter en turbulent jagt på meningen med livet i uddannelsesjunglen. Næste stop er at komme på cirkusgymnasium i Sverige.

Af Kim Skovrup Andersen, Lokalavisen

UDDANNELSE
“Det var nok været lettere, hvis jeg havde heddet Kalle i stedet for Khaled.”

Ordene kommer fra 19-årige Khaled Mohamad, der er født i Danmark og opvokset i Gellerupparken, og som har haft en noget turbulent jagt på meningen med livet i uddannelsesjunglen.
Lokalavisen møder ham på Gøglerskolen på Klosterport. Her er han vendt tilbage efter et ophold på Aarhus Tech i Halmstadsgade i det nordlige Aarhus, hvor han ikke kunne få en læreplads efter et VVS grundforløb.
På Aarhus Tech blev han mødt af de fordomme, som nogle kæmper med som ung i Gellerup.

Khaled Mohamad går på Gøglerskolen i midtbyen. "Det er virkelig fedt og lærerigt," siger Khaled, som snart skal til optagelsesprøve på et cirkusgymnasium i Sverige.

“Når jeg har skullet søge læreplads som VVS’er, har det været nederen, at det mest er ældre mennesker, der tager imod én. For de har flest fordomme. Og det giver ikke pluspoints at komme fra Gellerup. Hvis jeg hed Kalle, var det måske noget andet,” siger han.
Derfor er Khaled Mohamad begyndt at præsentere sig som Kalle for fremmede, selv om han plejer at tilføje, at hans rigtige navn er Khaled. Og måske var fordommene også en del af grunden til, at det for nogle år tilbage var ved at køre helt af sporet for ham.
“Jeg maraton-pjækkede i et halvt år fra skolen og hængte ud sammen med nogle venner, der også pjækkede. Og indtil 7. klasse kunne jeg næsten ikke engang selv skrive mit eget navn. Da én af mine lærere fortalte mig, at jeg var hans hade-elev, mistede jeg helt lysten,” fortæller Khaled Mohamad, som har palæstinensiske rødder.

Tre vendepunkter
Et stort vendepunkt var et skoleskifte til Sabro-Korsvejskolen i 8. klasse. To andre vendepunkter var Cirkus Tværs og dansegruppen Black Top Team.
“Det var virkelig godt for mig at skifte skole. Jeg har været med i Cirkus Tværs i Brabrand fra jeg var ni år gammel og har lært akrobatik og jonglering. Også som børne- og ungeinstruktør,” fortæller han med et stort smil og fortsætter: “Når jeg har optrådt i cirkus og med Black Top Team har andre kunnet se, at jeg ikke kun var et problembarn. Det gav mig selvtillid og gjorde, at jeg ikke mistede håbet. Det har virkelig hjulpet mig meget.” I dansegruppen har han ovenikøbet hjulpet unge mennesker, der er på vej ud i kriminalitet.
“Det føles dejligt at hjælpe andre og gøre noget godt ved at være med til at lede dem på rette spor. Så får man det også godt med sig selv. Jeg har engang selv har været dér, hvor de er lige nu. Nu er jeg med til at fange jeg dem i god tid, inden de fylder 18 år, hvor hammeren falder, hvis man er ude i noget snavs,” siger han.

Gode råd
Khaled Mohamad har følgende råd til andre, der er faret vild i uddannelsesjunglen: “Bare kast dig ud i noget. Er det ikke dét, du føler for, så prøv noget andet. Bare lad vær med at give op. Lige pludselig finder du noget, du er god til. Så kæmp, selv om det er svært og hårdt og finde nogle venner, som gerne vil hjælpe dig,” fastslår han.
Tiden på Aarhus Tech har dog langt fra været spildt på trods af, at der ikke kom nogen læreplads i hus. “Det har været mega fedt at gå på Aarhus Tech i en rigtig dejlig klasse, og jeg har lært en masse ting. Det har hele tiden været min plan b at komme på Aarhus Tech, fordi min store drøm er at gå på Cirkus Cirkör i Stockholm. Her kan jeg få en studentereksamen samtidig med, at jeg uddanner sig til cirkusartist,” siger Khaled Mohamad.
22. marts skal han til optagelsesprøve på cirkusgymnasiet i Sverige.
“Jeg satser på at komme ind. Jeg har nogle venner, der går deroppe, og de siger, at det ikke bliver et problem for mig. Jeg kan bruge det, jeg er rigtig god til og behøver ikke sidde stille på en skolebænk hele dagen. Det giver en ekstra motivation at gå i skole, og det bliver afvekslende,” siger Khaled Mohamad, hvis store drøm er at arbejde som artist i forskellige store cirkusser.
Men det bliver ikke helt sikkert Kalle, der kommer til at stå på plakaten, men Khaled.

Del denne nyhed:

Del på facebook