Nu får eleverne råd til at gå i skole

Lederne af de tre produktionsskoler i Aarhus er tilfredse med ændringerne i skoleplanen. Fra venstre Karsten Larsen, P. C. Asmussen og Claus Bentsen. Foto: Hans Petersen

Ledere af produktionsskoler i Aarhus er begejstrede for den nye forberedende uddannelse.

AARHUS: Der er godt nyt for unge, der ikke lige passer ind i de bestående uddannelser, og lederne af de tre produktionsskoler i Aarhus er begejstrede for de nye muligheder.

I modsætning til nu skal eleverne gå to år på det, der kommer til at hedde Den Forberedende Grunduddannelse. Det er VUC (voksenundervisningen), EGU (erhvervsfaglig grunduddannelse), KUU (den kombinerede ungdomsuddannelse) og Produktionsskolerne, der kommer under én hat. Uddannelsen begynder 1. august 2019. Der er lagt op til, at der skal være én samlet leder i Aarhus, og den person findes ved opslag.

– Vi var højst bekymrede over det forslag, som var lagt frem, og heldigvis blev resultatet betydeligt bedre, siger P. C. Asmussen, leder af Gøglerskolen, der har hovedsæde i Klosterport og afdelinger rundt i byen.

– I det seneste år har produktionsskolerne haft 30 procent færre elever end tidligere. Det skyldes ikke mindst, at skoleydelsen var faldet betydeligt, så unge, der skulle betale for transport hertil, ikke havde råd til det, forklarer P. C. Asmussen.

– Lige nu ligger ydelsen lavere end kontanthjælpen, men den kommer op på samme niveau. Så nu får eleverne råd til at gå her, siger han.

Samtidig er der ændret på den overordnede finansiering. I det nye forslag finansierer kommunerne 65 procent af uddannelsen, staten resten. I det tidligere stod kommunerne for 100 procent. Lige nu er det 50-50.

– Og så giver den to-årige uddannelse langt bedre vilkår for at lære noget. Både fordi den er to-årig, og der er plads til almen indlæring, og fordi det fortsat skal foregå på mindre enheder i stedet for, som det var foreslået, at der blev lavet store skoler. Eleverne hos os har brug for overskuelighed i skolen. De skal ikke forsvinde i mængden, siger P. C. Asmussen.

Gode takter
– Der er mange gode takter og retning, og det to-årige er helt rigtigt, siger Claus Bentsen, forstander på Aarhus Produktionsskole – byens største – om den nye uddannelse. Han mener også, det er godt, at en større andel er almen undervisning, og at den gøres praktisk.

– De unge skal ikke kun sidde på skolebænken, siger han.

P. C. Asmussen bemærker også, at det nye indeholder en ordning med café.

– Det er væsentligt for de unge, at de får ordentlig mad, siger han.

VUC skal stå for den almene undervisning.

– Men de kreative fag er stadig fuldt anerkendt, så vi fortsat kan undervise i cirkus, musik og hiphop, siger P. C. Asmussen.

– Vi får muligheder for en ny og mere helhedsorienteret indsats med den unge i centrum. Hele forslaget bygger på, at FGU i Aarhus bygges på de tre produktionsskolers fundament, siger Karsten Larsen, der leder produktionsskolen i Egå.

Læs artiklen i STIFTEN