Børnene tager skraldet på scenen

Magi opstår i smukt samarbejde når 100 unge fra ungdomsskolerne Ung i Aarhus i samarbejde med Aarhus Teater italesætter bæredygtighed på en ny og sjov måde. Scenografien er leveret af 2 af Gøglerskolens linjer, Business Class og Scene & Teknik, og forestillingen kan opleves hele 4 gange i løbet af torsdag den 8. juni, og fredag den 9. juni, på Aarhus Teaters Scala-scene.

Teater er ikke bare noget, man skal lære at spille. Det er også noget, man skal lære at gå i.

100 børn i alderen 13-17 år fra byens ungdomsskoler er lige nu i gang med det hele. De har været med til at skabe et teaterstykke, ”Ånden i Skraldet”, spiller rollerne, har skabt scenografien, fået kostumer og lagt makeup og ikke mindst: De står på en rigtig scene, Aarhus Teaters Scala-scene, torsdag og fredag og spiller for en fuld sal.

Projektet er et samarbejde mellem Ung i Aarhus, de kommunale ungdomsskoler og Aarhus Teaters læringsafdeling. I spidsen for det står Jette Riise og Birgitte Søndergaard, der med en teaterpædagogisk baggrund står for idéen, manuskriptet og iscenesættelsen og kalder sig selv for multikvinder.

Man kan godt kalde det en forlængelse af Borgerscenen, hvor teatret satte forskellige former for forestillinger op med borgere på scenen, mener Morten Daugbjerg, leder af Aarhus Teater Læring.

»Vi har aldrig lavet en forestilling selv med børn på denne måde,« siger han. »Vi får børnene ind over dørtrinet her, og det, at de ikke bare har været publikum, men selv været med i processen, tror vi, skaber en helt anden loyalitet til det at se og lave teater.«

Kultur med og for hinanden

Det er et ungdomsprojekt, hvor unge sammen skal skabe kultur med hinanden og for nogen, forklarer Jette Riise og Birgitte Søndergaard.

»Grundtanken er, at de skal præsenteres for scenekunstens virkemidler. En anden tanke har været at præsentere børnene for professionelt teater med lys, lyd, scenografi og det hele,« siger de to, der i høj grad har kunnet mærke, at alvoren sneg sig ind på de mange børn, da de pludselig stod i en teatersal og forventedes at kunne deres replikker.

Alvor og humor

»Vi har leget med en overskrift, der hedder bæredygtighed. Vi har skabt en genbrugsplads hvor skraldet bliver levende. Så spiller de forskellige former for skrald, som er triste over den lange nedbrydningstid og over, at det ikke bliver behandlet rigtigt,« siger de.

»Skraldet har følelser, Vi har ked af det-skrald, vred, forvirret og uhyggelig skrald. Samt de gode og glade flasker, som bliver genbrugt, og som det andet skrald derfor er misundelig på. Mennesket er repræsenteret med nogle blå mænd, der taler volapyk og egentlig skal sortere affald, men kommer fra det.«

Stykket rummer en vis al vor, men det bliver præsenteret med humor, understreger de to multiteaterkvinder.

»Det skal ikke være en løftet pegefinger – det skal være sjovt. Lige nu leger vi desuden med tanken om, at alle eleverne skal give et lille stykke skrald med ud til publikum, et karamelpapir med et lille budskab. Tanken er, at det kunne være fedt, at forestillingen lever videre i en pung eller en lomme.«

Den 14-årige Ida Møller Nielsen fra 8. klasse på SabroKorsvejskolen og den 13-årige Selma Klejs Rønsholt fra 7. klasse på Frederiksbjerg Skole er ret begejstrede for at være en del af ”Ånden i Skraldet”.

Ikke bare har de mødt hinanden og en masse andre, de har også lært at blive mere sikre i deres tale og at arbejde i en proces, der er væsentligt anderledes end den, de plejer at arbejde med, siger de.

Selma er ikke afvisende over for at blive skuespiller, mens Ida føler, at hun har fået mere smag for det at arbejde med en scene, men nok ikke som skuespiller.

Torsdag og fredag er de begge på scenen. Det har krævet øvelse, og der har været op- og nedture, men deres konklusion er klar: Det har været megafedt at arbejde med og det bliver megafedt at spille det for alvor nu.